Omdat hout een natuurproduct is, zal dit ten gevolge van meerdere oorzaken waaronder wisselende temperaturen en vochtigheid blijven “werken”. Door het werken kunnen spanningen ontstaan, met een krakende trap als mogelijk gevolg.
Oorzaak krakende trap
Een trap die kraakt kan een gevolg zijn van wisselende temperaturen en vochtigheid. Wanneer de trap bij ons wordt geproduceerd gebeurt dit onder geconditioneerde omstandigheden. Bij levering en montage wijkt het vochtgehalte maar weinig af van het vochtgehalte nadat de woning enige tijd bewoond is. Echter kan de trap tussen het monteren in de woning en het moment dat de woning daadwerkelijk bewoond gaat worden wel blootgesteld zijn aan hoge vochtbelastingen. Dit kan bijvoorbeeld door onvoldoende ventilatie van de woning, het leggen van cementdekvloeren en stucadoorswerkzaamheden of dat de bouwer de woning niet tijdig afdoende waterdicht heeft gemaakt. Behalve de omstandigheden na het stellen van de trap op locatie kan ook de toepassing van verschillende soorten verf na montage een oorzaak zijn.
Andere oorzaken kunnen zijn:
- Een slecht/ niet geventileerde of niet geïsoleerde ruimte onder de trap
- Een warmtebron (cv-radiator) onder of dicht bij de trap
- Wisselingen van stookseizoenen (voorjaar en najaar)
- Het verwijderen van ondersteuningsbetimmeringen of andere constructieve betimmeringen
- Het wegvallen of verwijderen van wiggen/ stelklossen.
- Het vullen van stootboordgroeven en andere groeven en naden met verf of ander materiaal
- Het afwerken van de trap met een verkeerd verfsysteem of onjuiste combinatie van verfsystemen
Wiggen/Stelklossen
Dit zijn houten blokjes die zich tussen trapgat en trap of tussen trap en muur kunnen bevinden. Dit om kieren op te vullen en voorkomen dat de trap scheef komt te staan of wegzakt. Hoewel het soms lijkt alsof deze zich per ongeluk ergens bevinden, maar ze zijn dus erg belangrijk en mogen ze absoluut niet weggehaald worden
Voorkomen trap die kraakt
Er zijn een aantal dingen die bewoners van nieuwbouwwoningen kunnen doen om kraken van de trap en scheuren in de trap te voorkomen, zoals:
- Voorkomen dat de trap nat wordt, ook als de trap al één of meerdere keren behandeld is
- Proberen de luchtvochtigheid tussen de 50% en 60% te houden, zo voorkomt u dat de trap extreem gaat “werken”. De luchtvochtigheid is te meten met behulp van een hygrometer. Is de luchtvochtigheid te hoog, dan kan een vochtvreter of airconditioning een oplossing zijn. Is de luchtvochtigheid te laag, dan kan een luchtbevochtiger plaatsen helpen.
- Voorkomen van temperatuurverschillen onder en boven de trap (bijvoorbeeld door geen cv-radiator onder de trap) en zorgen voor dezelfde vochtigheidsgraad onder en boven de trap
- Verwijder geen ondersteuningsbetimmeringen of andere constructieve betimmeringen
- Vul stootbordgroeven en andere groeven en naden nooit met verf of andere materialen
- Zorg ervoor dat het schilderwerk in goede staat verkeert. De trap wordt voor aflevering behandeld met grondverf maar dient later verder afgewerkt te worden met een passende lak zoals aangegeven door de verfleverancier. Ook bekleden met vloerbedekking, pvc en kitten behoren tot afwerkklussen van een trap. Vanwege de eerder beschreven werking van een trap dient er echter minimaal een jaar gewacht te worden met de afwerking van de trap.
Trap kraakvrij maken
Voor de handige doe-het-zelver heeft onze servicemonteur Appie een aantal tips om trappen kraakvrij te maken. Hiervoor gebruikt hij drie verschillende methodes: kraaklatten, dempingsrubbers en een multitool.
Bekijk het kennisbank artikel