Het begon allemaal als een privécollectie. Debby en Patrick wilden aanvankelijk het bouwproces vastleggen op Instagram voor zichzelf, vrienden en familie. Patrick: “Op een gegeven moment zag ik één van onze foto’s terugkomen op een Pinterest account. Daar werd ook nog eens de indruk gewekt dat het ging om een foto van diezelfde Pinterest-gebruiker. Ondertussen kregen we ook steeds meer berichtjes van belangstellenden met vragen. Toen heb ik het ‘project’ een naam gegeven, een logo gemaakt en veel van onze foto’s voorzien van een watermerkje. Waarom de naam Villa Veelvraat? We kwamen erachter dat het bouwen van huis flinke hap uit je budget ‘vreet’. Overigens zien we ons huis niet als een villa, maar dit paste iets beter bij de naam van het project.”
Achter alles een gedachte
Wat opvalt is dat Patrick en Debby volledig hun eigen plan trekken, terwijl ze weinig ervaring hebben met het ontwerpen en bouwen van een huis. Achter alles zit een gedachte en dit is terug te zien op verschillende plekken, van de vloer tot de stalen deuren tussen de gang en de woonkamer. De stalen deuren zijn bijvoorbeeld speciaal gemaakt met een horizontale strook die op dezelfde hoogte ligt als het tv-meubel. Ook over het leggen van de vloer is goed nagedacht. Patrick: “Wanneer we de planken horizontaal in de kamer zouden leggen, kwam het niet goed uit met het licht. Bij het verticaal plaatsen van de tegels, zou ik in een groef kijken als ik op bank tv ging kijken. Ik heb toen zelf maar bedacht dat de planken in een visgraat motief gelegd moesten worden. In die tijd was dit nog niet gangbaar, maar vooral niet met zulke grote planken. We noemen dit dus maar een walvisgraat vloer. Tegenwoordig zie je trouwens steeds vaker vloeren met dit motief”.
Opvallend: bij de totstandkoming van het interieur zijn nauwelijks specialisten betrokken. “Alleen voor de maatvoering en slimme indeling hebben we het advies van een interieurarchitect ingewonnen. We wilden bijvoorbeeld niet dat er te weinig ruimte tussen het aanrecht en het kookeiland zou overblijven. Daarnaast hebben we een lichtplan laten maken. We hebben daarnaast veel overlegd met Kuin en de architect over de mogelijk- en onmogelijkheden” aldus Debby en Patrick.
Twee trappen
Is er over de keuze van de trappen dan ook zo goed nagedacht? Minder dan we hadden verwacht. Patrick en Debby: “De trappen hebben we, ook op advies van aannemer Kuin, als laatste uitgekozen. Hoewel we andere houtsoorten hebben overwogen, zijn we uiteindelijk voor vuren houten trappen gegaan en hebben we hier onze eigen draai aan gegeven.” Er staan twee verschillende trappen in het huis. Beneden een dichte, beklede trap en boven een open trap. “Hier hebben we voor gekozen, omdat er op de eerste verdieping veel licht binnenkomt. Door de open trap, schijnt het licht door naar de zolder. Ondanks dat het proces niet helemaal vlekkeloos is verlopen, zijn we erg blij met het resultaat!”. De twee trappen hebben hun eigen look, maar door de leuningen passen ze beiden perfect in het interieur. Door een op het oog simpele aanpassing. Alle leuningen werden zwart geverfd, in dezelfde donkere tint waarin bijvoorbeeld de kozijnen en deuren zijn geschilderd. Zelfs de leuningdragers en de schroeven werden meegenomen. Het ziet er strak uit en maakt van de ‘villa’ een harmonieus geheel.
Meer foto’s bekijken?
Meer foto’s van deze woning vindt u op het Instagram account van Villa Veelvraat!